Så undviker du att julfesten går överstyr

Det börjar dra ihop sig till den tiden på året då arbetsgivare bjuder in till julfest på jobbet. Vad man som arbetsgivare bör känna till då är att många anställda tycker att jobbfesten kretsar för mycket kring alkohol. Ingela Eriksson, informationsansvarig på Alna, tipsar om vad man som arbetsgivare bör tänka på innan julfesten drar igång.

Enligt en SIFO-undersökning gjord på uppdrag av IQ anser 68 procent av anställda i Sverige att det dricks för mycket alkohol på jobbrelaterade arrangemang. Fler än hälften upplever också att de känner sig pressade från kollegor att dricka alkohol.

– Det är viktigt att man som arbetsgivare har en policy för alkohol på arbetsplatsen och att man pratar om den i god tid innan julfesten äger rum. Det ska vara helt okej att tacka nej till alkohol och man ska inte behöva förklara sig, säger Ingela Eriksson.

Att servera alkohol på firmans julfest ser många som en självklarhet. Men samtidigt visar IQs undersökning att över hälften inte tycker att alkohol är viktigt för att skapa teamkänsla. Däremot säger 60 procent att de har minst en kollega som de tycker dricker för mycket.  

– Det är jätteviktigt att man som arbetsgivare tar till sig siffrorna från IQs senaste undersökning. Man får inte glömma bort att man som chef är en förebild. Det är därför bra att fundera på hur mycket alkohol som behövs och vad julfesten ska gå ut på, fortsätter Ingela Eriksson.
 

Alnas råd till chefer inför julfesten:

  • Bestäm innan hur mycket alkohol ni ska bjuda på.
  • Prata om policyn före julfesten.
  • Tänk på att som chef är du en förebild.
  • Se till att det finns likvärdiga och goda alkoholfria alternativ på julfesten.
  • Våga säga till om du tycker att en medarbetare dricker för mycket.
  • Om något inträffar, prata om det direkt dagen efter!
     

Kontakt

Ingela Eriksson, informationsansvarig på Alna, kan berätta mer. Hon nås på 070 776 44 50, ingela.eriksson@alna.se
 

Om Alna
Alna arbetar med företag och organisationer över hela Sverige. Alna ägs av de centrala organisationerna på arbetsmarknaden och är expert på skadligt bruk i arbetslivet sedan 1961. Läs mer på: http://www.alna.se/

Dela/spara
Missa inte Alnas nyhetsbrev!

Information om integritetspolicy och cookies

Webb av happiness