”Management by being snäll”

Managementtrender kommer och går. Nu är det snällhet som gäller. Till och med storföretag som Google menar att  framgångsrika team är sådana där medarbetarna sympatiserar med varandra och där alla får komma till tals. Det låter enkelt, ja nästan självklart, men konsten att vara snäll som chef kräver en hel del personlig mognad som jag ser det. Med åren har jag mer och mer känt en tillfredsställelse i att se andra lyckas, att se hur en medarbetare hittar rätt i sin professionella roll, hittar sin specifika förmåga, får ett erkännande för sig själv och växer som människa. Jag blir verkligen uppriktigt glad varje gång det sker.

Men som chef är man ju också naturligtvis människa. Jag kan också bli sur, arg och i värsta fall bitter. Men har jag tippat över till bitterhet ser jag det som en varningsklocka att jag behöver hjälp. Att med jämna mellanrum ta handledning eller coachning utanför verksamhetens väggar har hjälpt mig att få perspektiv på mig själv och att bättre förstå de människor jag har runtomkring mig på arbetet.

Att reflektera över sin ledarroll är bara nyttigt. Utstrålar jag ett lugn och en positiv medkänsla märker jag tydligt att det smittar. För vem vill egentligen vara sur och tvär?

Jag har en enkel filosofi. Alla behöver bli sedda för den man är. Bli uppskattad för de styrkor man besitter och varsamt lotsas fram genom de områden som behöver utvecklas.

I den personalgrupp på Alna som jag nu leder har vi lagt tid till att titta på vilka vi är som personer och hur vi förhåller oss till varandra också speglar hur vi uppfattas av våra kunder. Ibland säger vi till varandra, ”ta det inte personligt, det är i din roll som du får kritik”. Det är ju egentligen väldigt förenklat. En roll är ju inget som lever sitt eget liv. Den fylls av en ”någon”, en person med en unik personlighet. Styrkan är istället att se personligheten som en del av den samlade kompetensen hos var och en, att respektera varandras olikheter och att vi kan komplettera varandra i en verksamhet. Det blir som en olja i samverkansmaskineriet.

Försöker jag som ledare istället forma mina medarbetare till att bli mer lik min personlighet till exempel, blir det som att skriva med vänsterhanden (om jag är högerhänt). Det skaver, och medarbetarna får helt enkelt inte blomma ut i sina roller. Då är det lätt hänt att energin istället börjar läggas på att leta fel hos andra.  För det märks hur en verksamhet mår. Det kan vi nog alla vittna om. Det gäller även lokalen - möts du av en ljus och trevlig miljö som är ren och fräsch känner du att du möts med respekt.

Men som chef har man ju samtidigt de ekonomiska målen att förhålla sig till. Mål som ibland kan gå stick i stäv med de ambitioner jag har som chef. Och dippar ekonomin så är det tufft. Som en klok före detta chef sa till mig när jag skulle tillträda min VD-roll: ”Går det bra är det aldrig din förtjänst, går det dåligt är det alltid ditt fel”.
Jag försöker behålla en transparens i verksamheten både vad gäller beslut och mitt eget agerande i syfte att skapa en vi-känsla. Det innebär att informera om hur det ser ut och lägga sig vinn om att vara ärlig och skapa en tillit i verksamheten. Det här är verkligen lättare sagt än gjort, ofta tar det lång tid att bygga upp en tillit och den kan raseras snabbt.  
Utmaningen är att vara förutsägbar i handling och att stå emot impulsen att börja springa fortare när det sviktar ekonomiskt. Då om någon gång är det viktigt att hålla fokus tills det ekonomiska resultatet är i balans. Jag själv ska ju också vara i balans så då trycket ökar månar jag extra hårt om mina rutiner som jag mår bra av. Yogan, god sömn, motion och bra mat är mitt recept. Att jag sedan lever ihop med en utomordentlig kock är bara en extra bonus.
Sedan tycker jag att det är viktigt att fira tillsammans när vi har nått ett mål. För det är som allt annat i livet, det går upp och det går ner och vår värld är ju mer föränderlig än den någonsin har varit. 

Hälsningar från Ann-Sofie
Stockholm den 1 april 2016

* Tavlan på bilden ovan:
Den här tavlan hänger på mitt arbetsrum. Den symboliserar mycket mig själv, den jag är idag. Mycket hjärta med många snirkliga vägar i livet som till slut vävts samman till en helhet.

Dela/spara
Missa inte Alnas nyhetsbrev!

Information om integritetspolicy och cookies

Webb av happiness