Låt inte sommarfesten spåra ur

– Checklista för planeringen och tips på alkoholfria alternativ

Nu stundar företagens sommarfester. Festen ska stärka gemenskapen och spegla kulturen på arbetsplatsen. Ansvaret för att den blir lyckad ligger på chefens bord. En fest som spårar ur kan skada både chefens position och företagets varumärke rejält. Och den absolut vanligaste anledningen till att en fest spårar ur är att det dricks för mycket alkohol.

Enligt en undersökning gjord av IQ tycker en majoritet att det bjuds för mycket på alkohol i jobbrelaterade sammanhang och fyra av tio har dessutom sett sin chef full på sin arbetsplats.

– En chef som blir full och kanske uppträder gränslöst tappar man lätt respekten för. Det blir ju svårare för en sådan chef att ta upp en eventuell överkonsumtion bland sina medarbetare, säger Ingela Eriksson, informationschef på Alna, som arbetar för att förebygga skadligt bruk på arbetsplatserna.

En bra fest kräver därför en hel del planering och förutseende beslut – inte minst när det gäller inställningen till alkohol. Här ger Ingela Eriksson på Alna sina bästa tips på hur man kan tänka kring alkohol för att få en lyckad personalfest.

För dig som chef:                                                   

  • Ta fram alkoholpolicyn och prata om den i god tid före så att alla vet vad som gäller.
  • Bestäm i förväg hur mycket alkohol ni ska bjuda på.
  • Tänk på att cheferna fungerar som förebilder.
  • Tala om vad du som chef förväntar dig av medarbetarna dagen efter festen.
  • Prata om att det är ok att tacka nej till alkohol, utan att behöva förklara. Se till att det finns likvärdiga och goda(re) alkoholfria alternativ.
  • Våga säga till om någon dricker för mycket!
  • Om något inträffar, prata om det direkt!
  • Tänk på alla eventualiteter och hur du hanterar dem. Kommer t ex personalen att vara kvar i lokalerna och dricka medhavd alkohol?

Tips på goda alkoholfria alternativ till maten:

Alternativen till vin och öl behöver inte längre betyda pommac, apelsinjuice eller mineralvatten. I takt med att efterfrågan på alkoholfria drycker ökar, utvecklas det nya, spännande och fräscha alternativ. Och att även de som inte dricker alkohol får väl utvalda drycker till maten bidrar till vi-känslan och till en lyckad fest.

Till kött: Välj till exempel ett överjäst alkoholfritt öl av typen ale, alternativt en must gjord på mörka bär, till exempel blåbär eller svarta vinbär med kraftfulla smaker och gott om tanniner.

Till vilt: Blåbärssoda, kanske kryddad med lite rosmarin och salvia.

Till fisk: Alkoholfri öl, torr cider. Färskpressad äppeljuice eller en kombucha, ett slags fermenterat te som är syrligt och kolsyrat.

Till musslor: Satsa på en något söt dryck som balanserar sältan i maten, gärna en spontanjäst fruktöl.

Till kryddigt/karibiskt: Ginger beer eller ett ljust alkoholfritt öl med låg beska. Inte för torra drycker eftersom de kommer att upplevas som sura och kärva mot den kryddiga och heta maten.

Till vegetariskt: Veteöl, grönt te, äppeldrycker.

 

För mer information, kontakta:

Ingela Eriksson, informationsansvarig, Alna, tel 070-776 44 50, ingela.eriksson@alna.se

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Om Alna Sverige:

Alna Sverige arbetar med företag och organisationer över hela Sverige. Alna ägs av de centrala organisationerna på arbetsmarknaden och är expert på skadligt bruk i arbetslivet sedan 1961. Läs mer på: http://www.alna.se/

 

Dela/spara
Missa inte Alnas nyhetsbrev!

Information om integritetspolicy och cookies

Webb av happiness